Gazda(g)ság Zöld Utakon!

Utolsó módosítás dátuma : 2016. augusztus 20.

A Földrajz és Környezettudományi Intézet hallgatóinak Erasmus+ csereprogramja a Bükkben

2015. október 24. és 31. között került megrendezésre a „Gazda(g)ság Zöld Utakon!" címet viselő ERASMUS+ ifjúsági csereprogramunk Noszvaj-Várkúton, amelynek keretén belül erdélyi, felvidéki és hazai fiatalok tanulhattak egymástól egy csodálatos természeti környezetben. A Földrajz és Környezettudományi Intézet számos egykori és mai hallgatója vett részt a csereprogramban. A projekt házigazdája a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány volt, melynek önkéntesei és programfelelősei sokféle érdekes programmal készültek a két vendégszervezet fiataljai számára, akiket a tervezésbe aktívan bevontak. A rendező alapítványtól, a Rozsnyó környéki Gömöri Ifjúsági Társaságtól, valamint a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Irodától 12-12 fő fiatal és 2-2 fő kísérő vett részt a projektben, így a csereprogram összesen 42 főt mozgatott meg és hívott közös tanulásra.
A projekt a 16-30 éves korcsoportot célozta meg, akik megismerkedhettek a zöld gazdaság lényegével és fontosságával, a vállalkozói szemlélettel, számos követendő, jó példával, valamint magával az Erasmus+ programmal és az általa nyújtott remek lehetőségekkel. Nemformális és informális tanulási módszerekkel sajátíthatták el a zöld gazdaság kiépítésének és működtetésének módszereit, valamint betekintést nyerhettek a megújuló energiaforrásokat aktívan hasznosító családi vállalkozások kulisszatitkaiba is. A résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni egy szőlőmagolaj feldolgozó üzemet, valamint egy kovácsműhelyet is, ahol kipróbálhatták magukat ebben az érdekes szakmában.
A jógyakorlat látogatások mellett a fiatalok előadásokat tartottak, csapatépítő tréningeken, műhelymunkákon, innovációs beszélgetéseken és terepbejárásokon vettek részt. A projekt fontos eleme volt, hogy a vendégek megismerjék és elfogadják egymást és az eltérő környezetből adódó különbözőségeket. Az estéket vitathatatlanul a kulturális sokszínűség jellemezte, a résztvevők sokat tanulhattak egymás népi hagyományairól, gasztronómiai jellegzetességeiről, ennek jegyében felvidéki, erdélyi és magyar ételkülönlegességekkel kedveskedtek a jelenlévőknek.
A csereprogram alatt gondosan ügyeltünk arra, hogy kizárólag helyi termékekből készült, egészséges ételeket fogyasszunk, a hulladékot pedig szelektíven gyűjtsük.
A résztvevő fiatalok a megvalósult programelemek során számos új élménnyel, ismerettel és hasznosítható tudással gazdagodva térhettek haza. A hét folyamán köttetett barátságok kiváló alapot adnak a jövőbeli közös projektek tervezésére és együttműködésre.
"Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság vagy a Magyar Nemzeti Iroda véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki."

 


< Vissza