Safer Future! – Csereprogram a Zemplén-hegységben

Utolsó módosítás dátuma : 2016. december 28.

Kárpátikum Alapítvány által szervezett Safer future! című Erasmus+ ifjúsági csereprogram

A Kárpátikum Alapítvány által szervezett Safer future! című Erasmus+ ifjúsági csereprogramban egy varázslatos környezet biztosította a fiataloknak a közös tanulást és munkavégzést. A Zemplén-hegység szívébe, az aprónyi Mogyoróskára, szinte már hazaérkeztek az egri alapítvány önkéntesei, akik Beregszászról a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet földrajz szakos főiskolás hallgatóit, és Sepsiszentgyörgyből pedig a Kárpátkanyar Egyesület fiatal önkénteseit fogadták. A szállás infrastruktúrája tökéletes volt a projekt megvalósításához, s a térerő hiánya inkább pozitív, mint negatív hatással volt a résztvevőkre. Telefon nélkül végre mind a 36 fő fiatal teljesen el tudott vonatkoztatni a hétköznapi gondoktól, feladatoktól.
Először különböző játékos feladatok segítségével ismerték meg egymást a fiatalok, majd az Erasmus+, valamint az eddig megvalósított programok bemutatására is sor került. Fontosnak tartottuk, hogy a szakmai feladatok megvalósításán túl a fiatalok megismerjék egymás kultúráját is, így a program elején a napok zárásaként egy-egy nemzet kultúrestje volt terítéken, ahol helyi termék kóstoló, valamint népzene biztosította a felhőtlen kikapcsolódást.
2016. május 04. és 12. napjai között a program fő célja az volt, hogy feltárja a fiatalok jelenében kialakuló problémákat, és ezekre megoldást találjon annak érdekében, hogy mind önmaguknak, mind környezetüknek élhetőbb, biztonságosabb jövőt alakíthassanak ki. A kitűzött célt a projekt során különböző kulcstémák feldolgozásával, valamint informális- és nem formális tanulási módszereket alkalmazva érték el. Témáink között kiemelt szerepe volt a munkahelykeresésnek, és -teremtésnek, a fiatalok jogainak, az önismeretnek, a mentális egészségnek, és a közösségépítésnek is. A program során azért is kapott kiemelt figyelmet a közösségépítés, hogy a fiatalok láthassák, hogy megfelelő közösségben könnyebben megoldhatók a problémák, és hazatérve igyekezzenek ők maguk is építő közösségeket kialakítani.
A projekt során próbáltunk végig az egyensúlyra törekedni. A teremi kerekasztal-beszélgetések, kiscsoportos munkák mellett kiemelt fontossággal bírtak az ún. jó-gyakorlat látogatások is, melyek révén a fiatalok testközelből is megtapasztalhatták, hogy a „tanultak" a való életben hogyan is működnek. Szervezetünk nem véletlenül választotta a projekt megvalósításához Magyarország legszegényebb vidékét, itt ugyanis még inkább látszik, hogy egy jó ötlet is elég lehet egy vállalkozás beindításához. A fiatalok bejárták a történelmi aranybányát Telkibányán, üzemlátogatást tettek a Hollóházi porcelángyárban. Ezen programokban a fenntartható gazdasági fejlesztést is tanulmányozhatták, amely a jövő társadalmának építésében kulcsfontosságú szempont.
A teremi programoknál a magyar és az angol nyelvet vegyesen használtuk. A fiatalok a hét alatt a ranglétra elejéről indultak, és ennek a legtetejére értek a feladatok megoldásával. Az első feladat egy állásinterjú szimulálása volt, itt megtanulhatták, hogyan kell önéletrajzot írni, valamint milyen viselkedési etikett szükséges egy ilyen elbeszélgetésen. A következő lépésben a munkahelyi problémákról és kirekesztésekről tanultak a fiatalok, majd ezek megoldását vettük górcső alá. A program második felében már a jó munkavállaló ismérveit soroltuk fel, és azt taglaltuk, hogy mi kell ahhoz, hogy a beosztott státuszból előrébb kerüljön az ember. A tanulás végére pedig már igazi vezetőkké nőttek a fiatalok, ahol már önálló vállalkozás ötletén kellett gondolkozniuk. További feladatuk volt még plakátok tervezése, amelyekkel valamilyen elnyomott vagy kirekesztett rétegből származó munkavállaló helyzetére hívták fel a figyelmet.
Összességében elmondható, hogy bár különböző területekről érkeztek a fiatalok, de a problémák nagyon is hasonlóak. Sajnos napjainkban egy diploma sem garantálja a biztos munkahelyet. A fiatalok a bő egy hét alatt olyan kompetenciákat szereztek, amiket később a munkavállalásban fel tudnak használni és az egyetem elvégzése után bátran mernek megjelenni a munkaerőpiacon, sőt többen akár vállalkozók is lehetnek, amivel saját gazdaságukat építhetik fel.

 

 


< Vissza