Térinformatikai asszisztens képzés indul az Intézetben

Utolsó módosítás dátuma : 2019. november 13.

Térinformatikai asszisztens képzés indul a Földrajz és Környezettudományi Intézetben

A térinformatikai asszisztens képzést azon, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek számára ajánljuk, akik munkája során felmerülő problémák megoldásában a térinformatikai módszerek hatékonyan képesek segíteni.

A földrajzból „kinőtt" tudományterület vívmányait széles körben hasznosítják, legyen az államigazgatási szakterület vagy a versenyszféra világa: ingatlan-nyilvántartás, közművek, településrendezés, közlekedés, erdészet, ökológia, történeti tudományok, gazdasági vagy társadalmi elemzések – a sor hosszan folytatható. Képzésünk ezért nyitott minden területről érkező leendő felhasználó számára. A felsőfokú szakképzés forma pedig előnyös mindazok számára, akik munkavégzés mellett szeretnék az új ismereteket elsajátítani.

Képzésünk speciális előismereteket nem igényel, az alapoktól indulva fokozatosan vezet be az ismeretekbe. A térinformatika elméleti alapjainak áttekintését néhány alapszoftver használatának elsajátítása követi, gyakorlási lehetőséggel és a való életből vett példákkal, melyek mellett bevezet a továbblépést lehetővé tevő informatikai (programozási) ismeretekbe is.

Az adatfeldolgozás lépéseit az ArcGIS szoftver használatával sajátítják el, mely napjainkban a világ minden részén ismeretes: széleskörű alkalmazhatósága miatt sokféle feladatra alkalmas. Ugyanakkor gondolván arra, hogy nem áll mindenhol rendelkezésre, betekintést adunk a legismertebb szabad felhasználású térinformatikai alkalmazás, a QGIS, valamint egyéb, a gyakorlati élet során még felbukkanó program használatába is. Az eltérő logikára épülő CAD rendszerek a műszaki területek felé jelentenek kapcsolódási pontot, ezért tartjuk fontosnak ennek oktatását is.
A kurzus elvégzésével képessé válnak egyszerűbb térinformatikai feladatok önálló végrehajtására, vagy szakértő irányításával összetettebb munkákban való részvételre – legyen az irodai vagy terepi munka. Amennyiben a későbbiekben szeretnék tudásukat elmélyíteni, továbbfejleszteni, a teljesített tárgyak kreditjei beszámíthatók mind földrajz, mind informatika irányú képzés esetén.


Jelentkezés határidő: 2019. augusztus 31.
Tandíj: 180.000 Ft/félév


Bővebb információk kaphatók:https://felvieger.uni-eszterhazy.hu/public/uploads/terinformatikai-assz_5d230d989b9b7.pdf Illetve a szakfelelőstől, Dr. Utasi Zoltántól: utazo74@gmail.com.


< Vissza