Agria Geográfia Alapítvány Erasmus+ programja Várkúton

Utolsó módosítás dátuma : 2017. június 06.

Sikeresen zárult az Agria Geográfia Alapítvány által szervezett „Force of forest” című Erasmus+ ifjúsági csereprogram, amelynek fő szervezői a Földrajz és Környezettudományi Intézet földrajz szakos hallgatói voltak.

Sikeresen zárult az Agria Geográfia Alapítvány által szervezett „Force of forest" című Erasmus+ ifjúsági csereprogram, amelynek fő szervezői a Földrajz és Környezettudományi Intézet földrajz szakos hallgatói voltak. A máramarosszigeti Hollósy Simon Művelődési Egyesület, a szabadkai VIFO (Vajdasági Ifjúsági Fórum) és a beregszászi Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola Hallgatói Önkormányzat önkéntesei és az egri fiatalok vettek részt az április 22. és május 1. napjai között megvalósuló programon.

A legfontosabb célunk az volt, hogy a fiatalok egy átfogó képet kapjanak a fa legkülönbözőbb felhasználási módszereiről, jó példákat tekintsenek meg, és a vállalkozói kompetenciájuk is fejlődjön. A bő egy hét alatt a fiatalok nem formális és informális tanulási módszereket használva képezték magukat és egymást. A szakmai program az ifjúsági csere hivatalos fájának elültetésével vette kezdetét. A résztvevőket ezután kisebb csoportokba osztottuk, figyelve arra, hogy a nemi és nemzeti arányok minden csoportban azonosak legyenek. A fiatalok versenyfeladatokat kaptak, gyógy- és fűszernövényeket kellett felismerniük és virágkompozíciót készítettek. Természetesen a díjazás sem maradhatott el. A különböző tárgyi díjak mellett kulturális programon is részt vehettek a csapatok. Ilyen volt a De La Motte Kastély meglátogatása Noszvajban, az Érseki Palota szemrevételezése Egerben, illetve egy újszerű élményt nyújtó 4D-s moziban egy rövid animációs film megtekintése. A fiatalok túravezető segítségével részt vettek egy egésznapos túrán a Bükki Nemzeti Park területén, ahol tippeket és trükköket kaphattak az erdőben való „életben maradáshoz". Itt az éppen nyíló virágokat és növényeket is megismerhették a résztvevők.

A fiatalok használható tudásra tettek szert akkor is, amikor egy táplálkozási tanácsadó látta el őket tanácsokkal és megismertette őket a gyógynövények szervezetre mért jótékony hatásaival. Gyakorlatias tevékenység volt továbbá a közös kertészkedés is, a fiatalok serényen ástak, gereblyéztek és ültettek együtt. Egy maklári méhész mutatta be a méhészet rejtelmeit és a méz jótékony hatásairól is szerezhettek tudást a résztvevők. A fát számtalan módon lehet feldolgozni. A fiatalokkal ellátogattunk egy könnyűszerkezetes faházhoz, ahol a tulajdonos mesélt a tervezésről és az e fajta építkezés gyorsaságáról és előnyeiről. Egy egri borászat meglátogatásánál a fiatalok a kádár szakma rajtelmeibe kaptak betekintést. A borászat tulajdonosa igazán kitett magáért ugyanis egy egri vitéz társaságában várta a csapatot. A korabeli öltözet és fegyverviselés megtekintése mellett a fiatalok hallhattak egy 16. századi fegyvert is elsülni. 100%-os almalé készítésére is sor került.

A fiatalok közösen darálták és préselték az almákat, majd jóízűen fogyasztották el a munkájuk eredményét. A fa, mint energiaforrás megismeréséhez, a Mátrai Hőerőműben tett látogatás adott példát. A dolgozók szívélyesen fogadtak minket és egy érdekes prezentáció után körbevezették csapatunkat a hőerőmű területén, majd egy működő bányaterületet is megtekinthetett csapatunk. Külön napot szántunk a vállalkozói kompetenciák fejlesztésére is, ugyanis ez manapság talán az egyik legfontosabb fejlesztendő képességünk. A fiatalok kiscsapatokban dolgozták ki egy-egy vállalkozás tervét és plakátját, melyeket társaiknak mutattak be. Összességében elmondható, hogy a fiatalok nagyon sokrétű tudásra tehettek szert és azokat otthon is tudják majd hasznosítani, alkalmazni. A program végén egy ökológiai lábnyom tesztet töltöttek ki a fiatalok. Szervezőként elmondható, hogy a program minden tervezett eredményét elértük, a fiatalok rendkívül lelkesek és érdeklődőek voltak a témákkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy a résztvevő szervezetekkel lesz még lehetőségünk több hasonló projekt megvalósítására is.

 

A hírt küldte: Dr. Kajati György docens


< Vissza