Az éjszaka kutatói a Kutatók Éjszakáján

Utolsó módosítás dátuma : 2017. október 25.

Minden várost legalább kétszer érdemes megnézni, egyszer nappal, egyszer pedig éjszaka. Sötétedés után minden városnak más hangulata van.

Minden várost legalább kétszer érdemes megnézni, egyszer nappal, egyszer pedig éjszaka. Sötétedés után minden városnak más hangulata van. Ha az ember csak úgy sétálgat, a kivilágított terek és sötét mellékutcák egymásutánja sajátos érzésekkel töltik el a bóklászót, és gyakran éjszaka veszünk észre olyan rejtett, vagy akár nyilvánvaló szépségeket, amik mellet nappal csak simán elsétálunk.

Ezért is gondoltuk azt mi, az Eszterházy Károly Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézet munkatársai, hogy kihívjuk az éjszakai városba a polgárokat, és végigvezetjük őket egy olyan útvonalon, amit maguktól talán sosem járnának be; így fogant meg az Éjszakai Városi Kalandtúra ötlete.
Maga „túra" a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető nehéz terepnek. Eleve városi környezetben volt, és sem a hossz, sem a szintkülönbség nem volt túl acélos, de nem is ez volt a cél; ennek a túrának a lényegét az állomások adták, melyeken időről időre megállítottuk a résztvevő csapatokat, hogy játékos feladatokkal bővítsük tovább ismereteiket, és persze, hogy megmutassuk, hogy a földrajz milyen széles körű tudást ad az embereknek. Volt ahol puzzle-t kellett kirakni, és volt ahol képek alapján kellet kitalálni, épp melyik városban sült el a fotós keze, de számított az időérzék, és magabiztos távolság becslés is. A versenyzők megismerkedtek sok szép és színes ásvánnyal, és végül úgy is lehetett még sok pontot szerezni, hogy egy darts segítségével kilyuggathatták Magyarország térképét, már aki jól tudott célozni.
A verseny igen jó hangulatban telt. Mind a részvevők, mind pedig a szervezők remekül érezték magukat az este folyamán, oly annyira, hogy az intézet munkatársai eldöntötték, ez nem csupán egy esti program volt, hanem ez volt az a hagyomány, ami a Kutatók Éjszakáján kezdődött el. Várjuk majd továbbra is szeretettel az éjszaka kutatóit.

 

 

A hírt küldte: Dr. Patkós Csaba Intézetigazgató


< Vissza