Erasmus+ program Felvidéken: oktatás, tanulás

Utolsó módosítás dátuma : 2017. június 15.

Öt fő képviselte a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéket a felvidéki Nagykaposon megrendezett „Hand by Hand with Nature” című Erasmus+ csereprogramban a tavaszi szünetben.

Erasmus+ program Felvidéken: oktatás, tanulás, médiaszereplés

 

Öt fő képviselte a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéket a felvidéki Nagykaposon megrendezett „Hand by Hand with Nature" című Erasmus+ csereprogramban a tavaszi szünetben. A természeti erőforrások környezetbarát hasznosítását bemutató programban összesen 30 fő fiatal vett részt Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Magyarországról.


Nem formális oktatási módszerek segítségével a fiatalok közösen dolgozták fel a globális felmelegedés kérdéskörét, a víz fontosságát, a különböző lábnyomokat (ökológiai, víz, szén), továbbá a népességnövekedés és a túlfogyasztás problémakörét.
Angol nyelven vezetett műhelymunkát Zsíros Máté (harmadéves geográfus hallgató), aki az ökológiai lábnyom számításainak módszereit mutatta be informatikai programok segítségével.
Kajati György (főiskolai docens) „Water as a natural resource – The blue gold" címmel két és fél órás csoportmunkában ismertette meg a négy ország fiataljaival a víz fontosságát. A fiataloknak a gyümölcsfa-ültetés praktikáit is bemutatta, s a Nagykapos melletti Mokcsamogyoróson 25 csemetét ültettek el közösségi munkában. Faültetésre az Ung-megyei városban is sor került.


A programról Szlovák Állami Televízió „Maďarský magazín" című hírműsora is beszámolt (2,31 perctől).
http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11692/124378#158


A felvidéki fiatalokkal még a továbbiakban is közösen dolgozunk és idén júniusban a Zemplénben található Mogyoróskán szervezünk Erasmus+ programot az Agria Geográfia Alapítvány vezetésével, ahol a gyümölcstermesztés és -feldolgozás földrajzi környezetét dolgozzuk fel közösen nem formális tanulási módszerek segítségével.

Földrajzosaink nemzetközi programban való részvételét a nagykaposi Luminosus civil szervezet és a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány támogatta. Köszönjük a felvidéki egyesületnek a színvonalas szakmai programot!

 

A hírt küldte: Dr. Kajati György docens


< Vissza