földrajzos ERASMUS+ programok 2019-ben

Utolsó módosítás dátuma : 2021. január 25.

Intézetünk civil szervezete, az Agria Geográfia Alapítvány 2019. augusztus 31. és szeptember 09. között szervezte „A mi kis falunk” című Erasmus+ csereprogramot, amely a Bükk-hegység szívében Noszvaj-Várkúton valósult meg.

Intézetünk civil szervezete, az Agria Geográfia Alapítvány 2019. augusztus 31. és szeptember 09. között szervezte „A mi kis falunk" című Erasmus+ csereprogramot, amely a Bükk-hegység szívében Noszvaj-Várkúton valósult meg. Fiatal önkéntesek érkeztek Sepsiszentgyörgyről a Turulmadár Ifjúsági Irodát képviselve, Ungvárról a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége delegált egyetemistákat, míg Felvidéket füleki résztvevők képviselték. A projekt központjában a vidék fejlesztése állt. Az oktatási palettánkhoz nagyon közel álló témakört járták körül a fiatalok nem formális tanulási módszerekkel. A vállalkozásfejlesztés kihívásairól, a rurális nehézségek legyőzéséről és a mezőgazdasági problémák megoldásáról tanultak műhelyfoglalkozásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és jó gyakorlat látogatásokon. Számos kreatív feladatot teljesítettek, amelyek segítségükre lesznek mind a projekt során, mind pedig a későbbiekben. Intézetünket 6 fő hallgató és egy fő oktató képviselte, s a füleki fiatalok vezetője is egykoron egyetemünk hallgatója volt.

A földrajzosaink Erdélyben is részt vettek egy innovatív Erasmus+ programon, amelyet 2019. október 08-14. között szervezett a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda. A „Learning together (Tanuljunk Együtt)" című program helyszíne a Kovászna megyei Bikfalván volt, ahol a szervező erdélyi fiatalok mellett Litvániából és tőlünk érkeztek fiatalok a csodálatos természeti helyszínre. A csere során a résztvevők a nemzetközi személyiségfejlesztő The Duke of Edinburgh's International Award (DOFE) program mellett betekintést nyertek az Erasmus+ működésébe, megismerték az önkéntesség nyújtotta lehetőségeket, s elsajátíthatták a túrázási technikákat.

Tanítványaink 2019-ben a Kárpátikum Alapítvány Erasmus+ programjainak is aktív résztvevői és szervezői voltak, így az elméletben tanult ismereteiket a gyakorlatban tudták hasznosítani. Áprilisban
a „SWOT in NATURE" című 9 napos nemzetközi ifjúsági cserén öt ország (Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna) együttműködésével Várkúton dolgozták fel a természeti erőforrások erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit angol nyelven. Októberben Felsőtárkányban a „Kitchen ABC" című programon vettek részt, amelyen szintén angol nyelven tanultak főleg a gasztronómiához kötődő témakörökben. 2019. november elején a „Visszatérés a természeti értékeinkhez" című Erasmus+ csereprogramon vettek részt egykori és jelenlegi hallgatóink, amely során nem formális tanulási módszerekkel ismerték meg azon természeti értékeket, amelyek különlegesek, egyediek.


2019. szeptember közepén a „Back to the nature" című csereprogram a nagykaposi Luminosus civil szervezet és a sepsiszentgyörgyi Kárpátkanyar Egyesület közös szervezésében volt magvalósítva Kovászna megyében. A projekt során a természetbarát életmód és a ragyogó székely földrajzi környezet csodáját tanulmányozhatták a szervező egyesületek fiataljai mellett kárpátaljai és lengyel diákok. A projektben intézetünk oktatója, Kajati György is tanított nem formális módszerekkel angol nyelven.


A programok egyik fő mottójával zárjuk beszámolónkat:
Mondd el és elfelejtjük;
Mutasd meg, s talán emlékezni fogunk rá;
Engedd, hogy mi tegyük, és képesek leszünk rá. (Lao Ce)

 

A fotó „A mi kis falunk" című csereprogramon készült.

 

A hírt küldte: Dr. Kajati György főiskolai docens

 


< Vissza