Gyászjelentés

Utolsó módosítás dátuma : 2017. március 11.

Elhunyt Dr. Süli-Zakar István Professzor, a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének alapítója

Gyászhír

 

2017. március 9-én délután szomorú hír érkezett a Földrajz és Környezettudományi Intézetbe. Megrendülve és megdöbbenve hallottuk, hogy egykori Professzorunk, Mesterünk, Barátunk Prof. dr. Süli-Zakar István a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének alapítója megtért Teremtőjéhez.
A Tanár Úr 1945-ben született Algyőn. Szegedi középiskolai évei után 1965-ben került a Kossuth Lajos Tudományegyetemre, ahol 1970-ben végzett történelem-földrajz szakon. Felsőoktatási oktatói pályáját a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola Földrajzi Tanszéken kezdte, majd a debreceni KLTE Gazdasági- és Regionális Földrajzi Tanszékén dolgozott. 1990-ben itt alapította meg a Társadalomföldrajzi (1996-tól Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési) Tanszéket, melynek nyugdíjazásáig vezetője is volt.
1992-1998 között az MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézet Debreceni Csoportjának tudományos csoportvezetőjeként is munkálkodott.
Tudományos fokozatszerzése töretlenül ívelt egészen a legmagasabb szintig, az 1998-as MTA doktora (DSc) cím megszerzéséig. Eközben számtalan hazai és nemzetközi földrajzi szakmai szervezet tagja, illetve vezetője lett.
Széles spektrumú kutatási területéből kiemelkednek geopolitikai, területfejlesztési és a határon átnyúló együttműködésekkel kapcsolatos munkái. A Kárpátok Eurorégió és a Debrecen - Nagyvárad/Oradea Eurometropolisz térségek megszületése részben az ő bábáskodásának köszönhető. Számos alföldi nagyközség várossá nyilvánításának is szakmai tanácsadója, mentora volt.
A magyar területfejlesztő geográfus képzésben iskolateremtő személyiség, a „Süli-suli" egykori növendékei számos intézmény (így az Eszterházy Károly Egyetem) falai között folytatják az általa képviselt Iskola szerinti oktatást.
Szakmai eredményei mellett mindenkor példamutatásával is emberségre és családcentrikusságra nevelte hallgatóit, akik közül doktoranduszait sokszor „kézen fogva", vagy éppen „ölben cipelve" vitte el a tudományos fokozatszerzésig.
Az egri földrajzos társadalmat – ahol számos egykori tanítványa dolgozik – mindig kiemelt figyelemben részesítette és segítette. Korábban, az egri területfejlesztő képzés indulásakor a fő tárgyakat személyesen oktatta nálunk. Konferenciáinkon mindig szívesen részt vett előadóként, szekcióelnökként, ahol megcsodálhattuk hatalmas szakmai tudását, emberségét és csillapíthatatlan tudásszomját, ami új és új témák kutatására inspirálta.
Ez a lelkes szív szűnt meg dobogni azon a csütörtök délután és most nagyon nagy a csend...
Kedves Tanár Úr! Hadd köszönjek el Tőled, úgy ahogy mindig szoktam.

 

Áldás és Békesség legyen Veled utadon!

 

Patkós Csaba
tanítványod

 

A gyors cikkek között megjelenő fotót Kákoks Dávid készítette!


< Vissza