Harminc éves az egri Tűzliliom Oktatóközpont

Utolsó módosítás dátuma : 2017. május 31.

Az Egri Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont 1986 őszén kezdte meg működését az egykori egri tanárképző főiskolán. A harmincadik születésnapot az oktatóközpont a Harminc év a tűzliliom jegyében címmel megjelent jubileumi könyvvel köszönti. Írója és szerkesztője az oktatóközpont alapítója és jelenlegi vezetője, Dr. Kárász Imre.

Az Egri Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont 1986 őszén kezdte meg működését az egykori egri tanárképző főiskolán. Az intézmény azóta már egyetemi rangot kapott (Eszterházy Károly Egyetem), de jelenleg is helyet ad az oktatóközpontnak, amely 1998 óta a Tűzliliom Környezetvédelmi Oktatóköz-pont Egyesület felsőoktatási bázishelyeként, Tűzliliom Oktatóközpont néven működik.

 

A harmincadik születésnapot az oktatóközpont a Harminc év a tűzliliom jegyében címmel megjelent jubileumi könyvvel köszönti. Írója és szerkesztője az oktatóközpont alapítója és jelenlegi vezetője, Dr. Kárász Imre. Az előszóban a könyv célját így fogalmazza meg: „... visszatekintünk az eseményekben igen gazdag évtizedek legemlékezetesebb történéseire. Felidézzük az örömteli pillanatokat és újraélésükkel megpróbálunk erőt gyűjteni a további munkához. Mindezt főleg a tevékenységünkről készült képekkel, a sajtóban megjelent híradásokkal, írásokkal és más dokumentumokkal tesszük... Bízom abban, hogy egyesületünk tagjai és a munkánkat segítő partnereink és szimpatizánsaink számára örömöt és kellemes érzéseket kelt e kiadvány lapozgatása. Más érdeklődők pedig általa bepillanthatnak szervezetünk módszerekben is bővelkedő, az óvodásoktól a felnőttekig mindenkit a nagyobb környezettudatosság felé elmozdító és terelő szándékú munkájába."

 

A 226 oldalas kiadvány igen gazdagon illusztrált, 260 fénykép és 38 ábra szemlélteti a leírtakat. Tíz fejezetre bontva a könyv bemutatja az oktatóközpont megalakulásának körülményeit, a működés alapját adó bázishelyeket, a jelentősebb nemzetközi és hazai rendezvényeket, a környezeti nevelés és tehetséggondozás, valamint a pedagógusok környezeti továbbképzése terén megvalósított jó gyakorlatokat, a legfontosabb kiállításokat és akciókat, az oktatóközpont által kialakított és működtetett Nagy-Eged hegyi tanösvényt, az oktatóközpont kiadványait, a KAPCSOLAT egri szerkesztésének adatait és az együttműködő partnereket. A krónikás szerepét vállaló szerkesztő mondandóját és a dokumentumokat többnyire a munka jellege szerint csoportosította és időrendi sorrendbe szerkesztette. Az almanachszerű kötetbe került válogatás élményszerűen tükrözi az oktatóközpont értékrendjét és eredményeit.

 

 

A hírt küldte: Dr. Kárász Imre egyetemi tanár

 


< Vissza