Ismét Kutatók Éjszakája az egyetemen

Utolsó módosítás dátuma : 2018. szeptember 25.

A hagyományoknak megfelelően szeptember utolsó hetének péntekén ismét megrendezik Európa szerte a Kutatók Éjszakáját, ahol intézetünk izgalmas és látványos programokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

A hagyományoknak megfelelően szeptember utolsó hetének péntekén ismét megrendezik Európa szerte a Kutatók Éjszakáját, ahol intézetünk izgalmas és látványos programokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

https://www.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/lista/?tribe_paged=1&tribe_event_display=list&tribe_city=5743%2C24559

 

Szeptember 28-án, pénteken a C és a D oktatási épületekben várják a Földrajz és Környezettudományi Intézet oktatói és hallgatói 9 órától az érdeklődőket. A C épület emeleti aulájában a barna medve főszereplésével készült kirakós puzzle, míg a közelben, ugyancsak az emeleti aulában az állati lábnyom-ozás interaktív játékkal vár mindenkit a Környezettudományi és Tájökológiai Tanszék. 

A barna medve, Magyarország idei sztárvendége. Kirakós játék kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mágnestáblán kell a jó minőségű, színes puzzle darabokból a látványos képeket kirakni, amiben segít az A4-es méretű kicsinyített mása a posztereknek. A barna medve hazánkban védett állat, állandó állománya nincs hazánkban. Egyre gyakrabban jelennek meg kóbórló példányok; az idei szenzáció az volt, hogy egyszerre több példány is megjelent több település belterületén is. Ezek után fontos, hogy a magyar emberek tisztában legyenek azzal, hogy nem támadó fenevadakkal van dolgunk, csupán kíváncsi és élelmet kereső állatokkal.

 

A hazánkban egyes élőhelyeken meghatározó emlősöknek, valamint az elmúlt években ismét megtelepült, vagy éppen több alkalommal megjelenő emlősállatoknak gyakran csak a lábnyomaival találkozhatunk. Különösen hóban, vagy esős idő után a lábnyomok árulják el egy-egy faj jelenlétét. Érdemes az egyes lábnyomok jellegzetesmegismerni, így a későbbi kirándulások, túrák alkalmával sokkal könnyebben tudjuk majd a nyomokat adott állatfajhoz társítani. A játékos feladat lényege, hogy a színes kartonpapírokból kivágott nagyméretű lábnyomokat az ugyancsak kartonpapírból kivágott állatfajok sziluettjéhez kell párosítani. Számít a pontosság és a gyorsaság egyaránt.

 

A D épületben Szabadulószoba várja a fiatalokat a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezésében. A földrajzhoz kapcsolódó feladványok megfejtése után a regisztráét csoportok kisebb jutalomban részesülnek, illetve "kijutnak" a teremből.

 

A képek forrása: kutatokejszakaja.hu és programturizmus.hu

 

A hírt küldte: Dr. Misik Tamás adjunktus

 

 


< Vissza