Klímaváltozás földtudományos szemmel

Utolsó módosítás dátuma : 2020. november 15.

Az intézet oktatóinak részvételével zajlott a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 előadássorozat a Líceum Kápolnájában november 10-én

Az intézet oktatóinak részvételével zajlott a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 előadássorozat a Líceum Kápolnájában november 10-én 13:30-tól Csabai Edina Kitti kolléganőnk "műsorvezetésével".

 

 

A bevezető plenáris előadást az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonya, Dr. Botos Barbara tartotta. Prezentációjában ismertette az Európai Unió klímapolitikájának legújabb célkitűzéseit és törekvéseit, és ennek hazai vetületeit. Ezt követte Kertész Ádám és Mika János professzorok előadásai, akik a klímaváltozás, a tájdegradáció és az elsivatagosodás kapcsolatrendszeréről, valamint a klímaváltozás tükrében a Péczely-féle cirkulációs típusok hosszú-távú gyakorisági tendenciáiról beszéltek tudományos mélységben, de közben közérthetően. A sort Patkós Csaba intézetigazgató úr és Kürti Lívia közös előadása, amiben a klímastratégiák szerepét és súlyát boncolgatták a hazai településfejlesztésekben. Az értekezések sorát Lakatos László és Misik Tamás prezentációi zárták. Ezekben szó esett a klímaváltozásnak a hazai szőlőtermesztésre és egy hazai cseres-tölgyes erdő cserjeszintjének szerkezetére kifejtett jövőbeli hosszú-távú hatásairól.


Az előadás teljes anyaga a Líceum televízió linkjén elérhető:
https://youtu.be/BzLGPWIEx2Q

 

A hírt küldte:
Dr. Misik Tamás adjunktus


< Vissza