Magyar Tudomány Ünnepe az Intézetünkben

Utolsó módosítás dátuma : 2018. november 22.

November 19-én doktori, habilitációs és pályázati kutatások eredményeiről számoltak be a Földrajz és Környezettudományi Intézet oktatói a föld- és környezettudományok területén a Magyar Tudomány Ünnepe előadássorozatának találkozóján.

Ez alkalommal több rövid, a földrajzhoz és a természethez kapcsolódó előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Dr. Patkós Csaba, a Földrajz és Környezettudományi Intézet igazgatója és a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék vezetője habilitációs témáját ismertette, ami a terület- és vidékfejlesztés témakörén belül a visegrádi országok fejlesztéssel foglalkozó akciócsoportjainak helyzetét helyezi előtérbe.

A Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékről Kürti Lívia Felszín alatti vizek kémiája címmel mutatta be, milyen mozgást végez a víz a talpunk alatt, Dr. Polgári Márta kutatóprofesszor pedig a habilitációs témájáról, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem összefogásában végzett meteoritok vizsgálatáról közölt részleteket.

 

Szintén tanszéki munkatársuk, Dr. Utasi Zoltán főiskolai docens a térinformatikai rendszerekbe gyűjtött kataszteri (közigazgatási) és műszaki adatbázisok egységesítéséről, valamint azok általános és speciális felhasználásáról beszélt.

 

Dr. Dobos Anna a Környezettudományi és Tájökológiai Tanszék egyetemi docense habilitációs témáját, az Eger közeli Cserépfalun végzett tájökológiai kutatásait mutatta be, amiket annak egyedi és változatos geológiai formakincse ösztönzött. A tanszék adjunktusa, Dr. Misik Tamás friss doktori védésének témáját ismertette Strukturális változások egy tölgyerdő cserjeszintjében címmel, munkatársuk, Csabai Edina Kitti pedig az Egerre gyakorolt városi és völgyi hatásokat elemezte a már két éve a város különböző pontjain felállított időjárás mérő állomásokból nyert adatok segítségével.
A Földrajz és Környezettudományi Intézet előadássorozata a jövő héten hétfőn folytatódik, szintén doktori, habilitációs és pályázati kutatások beszámolóival.

 

Írta: Géczi Katalin

 

Fotók: Szántó György

 

A hír forrása: www.uni-eszterhazy.hu


< Vissza