NASA-nál járt az Eszterházy-s magyar kutatócsoport

Utolsó módosítás dátuma : 2019. április 03.

A holdraszállás 50. évfordulójának emlékére is szervezte meg idén az USA-ban National Aeronautics and Space Administration a Lunar and Planetary Science Conference-t (LPSC).

 

A Houstonban megrendezett nemzetközi konferencia sok száz résztvevőjéből 13 magyar is akadt. Valamennyien az Eszterházy Károly Egyetem által vezetett űrkutatási és csillagászati kutatócsoport tagjai. A csoport vezetője Dr. Gucsik Arnold, a Földrajz és Környezettudományi Intézet docense, aki korábban maga is a NASA munkatársa volt.


A kutatócsoport tagjai, akik között az egrieken kívül a Debreceni Egyetem, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem kutatói is képviseltetik magukat, összesen 6 db poszterrel vettek részt a konferencia szakmai programjában. A magyar csillagászati és kozmokémiai szakmai eredmények együtt szerepelhettek a világ legjelentősebb űrkutató szervezeteinek (Goddard Space Flight Center, Cal Tech/NASA's Jet Propulsion Laboratories) egyetemeinek (Harvard, MIT) és vállalatainak (Lockheed Martin, Northrop Grumman) posztereivel és kiállítási tárgyaival.


A rendezvényen nagy jelentőségű tárgyalásokat folytattak Michael E. Zolensky-vel, a NASA vezető kutatójával a további jövőbeli együttműködésekről. A kooperáció kézzel fogható eredménye lesz a közeljövőben egy NASA közreműködéssel Egerben megrendezendő űrkutatási és csillagászati nyári egyetem.


Néhány fotó a kutatócsoport utazásáról:

 

 

 

 


< Vissza