Űrkutatási programban vesz részt Dr. Gucsik Arnold

Utolsó módosítás dátuma : 2019. augusztus 25.

Az ESA HERA programjának egyik kutatócsoportjához csatlakozott Dr Gucsik Arnold Egyetemünk habilitált egyetemi docense, akinek az ún impaktszimulációs munkálataiban kell részt vennie

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a NASA közös bolygóvédő HERA (a házasságot és a születést védelmező ógörög istennő után kapta a nevét) küldetése új rekordot fog elérni a Naprendszer kutatásában. Az aszteroidakutató űrszonda nem csupán az első űreszköz, amely felfedezi a kettős aszteroidarendszert (a kettős kisbolygó nagyobb tagját Didymos-nak, a kisebbet pedig Didymoon-nak hívjuk), de ezek lesznek a legkisebb kisbolygók, amelyet valaha meglátogattak.
Kis méretük volt az oka annak, hogy Didymoon-t (mindössze kb 160 méter) választották az úttörő bolygóvédelmi programhoz, amiben egy új aszteroidaeltérítési technikát akarnak tesztelni. 2022-ben a NASA DART űrhajója hatással lesz Didymoonra úgy, hogy a becsapódásával megváltoztatja a pályáját. Ezzel megvizsgálhatják az aszteroida eltérítésének megvalósíthatóságát is. Ezt követően érkezik a HERA űrszonda, mely a fedélzetén lévő műszerekkel és az általa kibocsátott űreszközökkel vizsgálja majd a kisbolygót. Az ESA HERA programjának egyik kutatócsoportjához csatlakozott Dr Gucsik Arnold Egyetemünk habilitált egyetemi docense, akinek az ún impaktszimulációs (a mesterséges ütközés technikai és tudományos) munkálataiban kell részt vennie, amiben az aszteroida ásványtani összetételét fogja meghatározni.

 

1. kép: A NASA DART űrszondája 2022 októberében csapódik be a Didymoonba. A becsapódás nyomán keletkezett krátert később a Hera vizsgálja meg részletesen (ESA/ScienceOffice.org).

 

2. kép: A Hera egy speciális lézer berendezéssel letapogatja a Didymoon felszínét annak érdekében, hogy meghatározza a kisbolygó méretét (ESA/ScienceOffice.org).

 

A hírt küldte: Dr. Gucsik Arnold egyetemi docens


< Vissza