A pezsdítő nyár

Utolsó módosítás dátuma : 2015. augusztus 04.

Forróság után hűsítő zivatar

A pezsdítő nyár...
Forróság után hűsítő zivatar


Júniussal végre beköszöntött a nyár. Bár számos hallgató számára ez az időszak a vizsgáké, mégis sokan élvezik a nyarat a strandon is és napozással töltik a hétvégéket. Az utóbbi időszakban egy anticiklon alakítja hazánk időjárását. Ez azt jelenti, hogy szinte nulla csapadék hullik, a hőség pedig csak fokozódik. Az elmúlt néhány napban a hőmérséklet napközben 27 és 33 fok között alakult. Nagyon kevés felhő zavarta meg a napsütést. Ám sokáig nem lehet ez a tikkasztó hőség. A magas párolgás miatt nedvesebbé válhat a levegő és kialakulhat egy-egy futó zápor és zivatar. Este hét óra tájban erős széllökésre lettem figyelmes és kinézve az ablakon egy alakuló zivatarfelhőt pillantottam meg. Nagyon izgatott lettem, hiszen már kijárna egy frissítő zápor is. Zivatart pedig már régen láttam. Így egy megfigyelőhöz híven a folyamatot szemmel kísértem, amit a következőkben fotókkal is prezentálok.
A kezdődő zivatar...
A szokásos környék, Füzesabony illetve Mezőkövesd felől lehetett látni az egyre sötétedő felhőket. Kíváncsi voltam, hogy végül Eger felé veszi-e az irányt. 7 óra után már távoli mennydörgést is lehetett hallani. Talán meghallgattatik a fohász az esőért?

És meghallgattatott. Fél nyolc előtt néhány percel borsószemnagyságú jégeső jelezte, hogy itt hamarosan lesz valami. És nem is tévedtem. A jég után néhány másodperccel a frissítő eső is megérkezett villámlás és mennydörgés közepette. Szerencse, hogy nem egy szupercellaként érkezett, hanem egy átlagos zivatarként, így szerencsére hamar elállt és már csak a mennydörgést lehetett hallani.

Gyönyörűen megfigyelhető volt az üllő is. Ezt az alábbi kép is jól mutatja:

Bár elég erős volt ez a zivatarlánc, még mindig fitogtatja az erejét. Egert elhagyva Egerszalók, Verpelét, Gyöngyös és Visonta térségét áztatja, mintha valami utánpótlása lenne. Továbbra is hallani a mennydörgést és gyönyörűszép villámokat is látni.
Összefoglalásképp elmondható, hogy ez a zivatar nem okozott nagy galibát. A látványa sokkal meghatározóbb volt, mint az ereje és szerencsére mérsékelte a tikkasztó hőséget. Bár az elkövetkezendő napokra szintén ilyen meleget jósoltak, mégis reménykedve várom, hogy egy hasonló zivatar kialakuljon ismét és lencsevégre kaphassam.


Vadászatra fel! 
Molnár Andrea
2015. június 8.


< Vissza