Földrajz Szakhét 2015

Utolsó módosítás dátuma : 2015. október 28.

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak számító Földrajz Szakhetet.

Szakhét 2015

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak számító Földrajz Szakhetet. Az eseményt hosszas szervezési folyamat előzte meg, de az eredménnyel mind a résztvevők, mind a szervezők elégedettek lehettek. Hogy miért? Nos leltározzunk:
Finom kaja
Finom italok
Jó előadók
Buli
Híres emberek
Éjszakai kalandok
Minden egyéb amitől jó egy szakhét és semmi amitől nem az


Részlet egy hátról, amit épp a Szakhét hivatalos pólója takar
Kép: G.M.

A Főiskola D épületében már hétfő reggel ínycsiklandó finomságokkal várták az éhes hallgató-kat és tanárokat és ezzel kezdetét is vette a hét. Házi süti, felvágottas szenya, zsíros kenyér, kv, tea, aztán még egy kis házi süti, és persze az elmaradhatatlan széndioxiddal dúsított kitudjamik. Az ételek mellett számos különleges ásvány és ősmaradvány megvásárlására lehetőség nyílt.

Friss áru a Geo Büfében
Kép: Bertyák Bence

Kevésbé friss áru az ásványbörzén
Kép: Bertyák Bence

A hivatalos megnyitóra délután kettő órakor került sor, hiszen ekkor tartotta meg nyitó elő-adását főiskolán rektora, Dr. Liptai Kálmán ezúttal Japánról. Megtudtuk a Rektor Úrról, hogy nem szeret repülni, de szeret „ott" lenni, és ami legfontosabb: szeret itt lenni, mármint köztünk, ezért bízunk benne, hogy jövőre folytatódik ez a szép hagyomány, és ismét elláto-gat közénk egy izgalmas előadással.

Dr. Liptai Kálmán rektor előadása Kép: G.M.

Az ő utazásáról tartott beszámoló után következett Barna Béla utazásairól is egy élménybe-számoló, ami alatt mindenki azon gondolkodott, hogy ha egy ember ennyit utazik, hogy ma-radt ideje, hogy mindezt velünk is megossza, de szerencsére kifogtuk azt a 30 percet, amikor Béla épp itthon volt, így újabb élményekkel gazdagodtunk.

Barna Béla Kép: Bertyák Bence
A délutáni programsorozat Dr. Bárdos Jenő nyelvész professzor előadásá-val folytatódott. Az sajnos kiderült, hogy nem lehet két hét alatt megtanulni egy nyelvet, de szerencsére az is, hogy mire kell figyelnünk, és mit kell tennünk, hogy hatékonyan és meg-felelően tanulhassunk.

A program Regős József előadásaival zárult, aki olyan témát hozott, amibe még (sííííp) is belepirult. Komolyan! A történelem pikáns részleteiről mesélt... Na lapozzunk mert így is meleg van!

Ám ezzel még nem ért véget a nap, hiszen este héttől a Szent István Pub várta a földrajzos taná-rokat és hallgatókat. Az elsősök ezen az estén nyertek beavatást a földrajzos életbe. A diákok eddig nem ismert, pikáns részleteket is megismerhettek oktatóik életéből és kipróbálhatták, mi-lyen velük (vagy akár ellenük) teljesíteni az est feladatait. Rendhagyó módon, a Szakesten élőzenével kedveskedett a résztvevőknek Rázsi András és Hegyi Balázs (akik nótáját a zenéhez értők is viszonylag élvezhetőként értékelték), majd következett a tombola, ahol értékes nyereményeket sorsoltak ki a legszerencsésebbek között.

Itt még nem tudták a tanárok, mi vár rájuk Kép: Bertyák Bence

A hallgatók viszont valamit sejthettek ;) Kép: Bertyák Bence
A hajnalig tartó buli után a fáradt embereket a Geo Büfé friss kávéval és szendvicsekkel várta a különböző sütemények mellett (melyeket az éjszakáig dolgozó szervezők is szívesen fogyasztottak).

Éhes és fáradt árusok az esti buli után Kép: G.M.
A Szakhét talán leginkább várt előadást kedden két órától Dr. Juhász Árpád tartotta, aki életének számos pillanatába avatta be a hallgatóságot. Őt követte a szintén nagyszerű előadást tartó Kirschner Péter, aki egzotikus utazásait félbeszakítva mesélt az EKF hallgatóinak is (majd a délutáni órákban megcsillogtatva kuktatudományát meg is etette őket).

Kép: Bertyák Bence
Akik csak késő délután tudtak ellátogatni az eseményre, azok sem unatkoztak, hiszen két órától részt vehettek egy közös főzésen iskolánk híres meteorológusával, Rázsi Andrással és bájos se-gítőivel. A jó hangulat és bor megtette a hatását, a megfőtt ragut jóízűen fogyasztotta el a társaság. Három órától a főiskola különböző szakjai és tehetséges focistái mérhették össze erejüket egy foci mérkőzés keretein belül.

Teljes erőbedobással küzdöttek Kép: Bertyák Bence

Nézzük, ki-kivel... Kép: GM

A mester főz
Kép: GM

András mellé szegődött kuktának Kirschner Péter is az előadása után Kép: GM
A nap zárásaként az érdeklődök egy felejthetetlen túrán vehettek részt a Líceum Varázstornyá-ban, ahol az éjszakai város megtekintése mellett érdekes előadásokat is meghallgathattak Nap-rendszerünkről és a különböző csillagokról.

Előadás a Varázstoronyban Kép: Bertyák Bence
A harmadik és egyben utolsó nap Lengyel János tartott előadást a Szalajka forrás titkairól, vala-mint Dr. Dávid Mária avatta be hallgatóságát a pályaválasztás különböző módszereibe.

Lengyel János előadása Kép: Bertyák Bence

Dávid Mária és a pályaválasztás rejtelmei Kép: Bertyák Bence
A hét csúcspontjának lehet nevezni a kezdetek óta megszervezett Éjszakai Kalandtúrát. Az est szervezése már hetekkel korábban elkezdődött és a délután is már a feladatok előkészítésével telt.

Vajon mennyire lesz szivatós a feladat? Kép: Bertyák Bence
Míg a szervezők már este hat órakor elindultak a 10 különböző állomásra, addig a résztvevő 15 csapat este nyolc órakor indult el hajnalig tartó útjára. A legügyesebb csapat végül a „Bözsi né-ni" névre keresztelt alakulat lett, akik ugyan a tyúkot útközben elhagyták, de a megnyert söröket ennek ellenére is örömmel megitták. A legutolsó csapat – akik egy rövid kitérőt tettek Noszvaj felé - másnap hajnali hatkor érkezett vissza a kiindulási pontra, ám ennek ellenére is hatalmas élményekkel gazdagodtak – többel, mint az eredeti útvonalat betartók.

Kép: Bertyák Bence
GM


< Vissza