Magyar Meteorológiai Társaság

Utolsó módosítás dátuma : 2015. május 27.

Kapcsolódásunk

2015. február 17-én megalakult a Magyar Meteorológiai Társaság Eger Bükkvidéki Csoportja. A nevében szándékosan a Földrajzi Társaság azonos nevű szakosztályára hajazó, vele közös rendezvényeket tervező csoport elnöke Mika János egyetemi tanár, titkára Rázsi András tudományos segédmunkatárs lett. Mindketten meteorológusok.
Az új titkár munkával ünnepelte megválasztását: személyes élményekkel átszőtt, szakmai előadást tartott A téli időjárási veszélyek és előrejelzésük címmel. Ezt a bemutatót az MMT főtitkárának (a szabályos megalakulás éber őrének) Németh Ákos geográfus mérnöknek az előadása követte A téli időjárás humán biometeorológiai hatásai címmel.

2015. március 24-én, egy nappal a Meteorológiai Világnap után Nagy Zoltán osztályvezető és Tóth Zoltán légkörfizikus volt a csoport és a szakosztály vendége. A napsugárzás, mint erőforrás és kockázat címmel egybe kapcsolt előadások címei A hasznosítható napenergia mérése és számítása illetve az Ózonréteg, UV-sugárzás: hatások és tendenciák voltak. Mindkét előadónk az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az első előadás a nemrég zárult megújuló energiás közös kutatásokat is bemutatta, az utóbbi pedig emlékeztetett arra, hogy éppen 30 éve, 1985 márciusában született meg az ózonpajzs védelmét megalapozó ún. Bécsi Egyezmény.

2015. április 20-án újabb témakör, A vegetáció megfigyelése a felszínen és műholdakról volt a téma, amelynek megválasztásával a két nappal későbbi Föld Napja rendezvényhez is kapcsolódtunk. Az előadó ezúttal Dunkel Zoltán címzetes egyetemi tanár, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke volt, akinek mindkét doktorátusa és nemzetközi tudományszervező tevékenysége is ehhez a témakörhöz kapcsolódik.

Mindhárom előadást felvette és részben az Eger TV hullámhosszán be is mutatta a Líceum Televízió.


< Vissza